Lapin reissu on takana. Ja upea reissu se olikin. Varsinkin kun muualla Suomessa ei ole kunnolla lunta. Joulu on ihan kohta, ja viime viikkoina olemme Mintun kanssa remontoineet kämppää joulukuntoon. Pieniä juttuja vain; maalasin eteisen seinät ja vaihdoin naulakon ja lampun. Mutta kyllä kannatti, vaikka muutoksia varten jouduinkin ottamaan pikku lainan.

Tänään Helsingin sanomia lukiessani pisti silmään Minna Lindgrenin kolumni palvelukoirista, erityisesti hoitotyöhön koulutetuista koirista. Koiran ylivertaista hajuaistia on alettu hyödyntää mm. piilevien ja varhaisvaiheen syöpien löytämisessä. Koira tunnistaa syövän ”hajun” esim. hengityksestä paremmin ja nopeammin kuin ihminen. Koiria on hyvällä menestyksellä opetettu myös tunnistamaan potilaat, jotka kärsivät esim. sairaalabakteerista tai matalasta verensokerista. Hajuaistinsa lisäksi koirat ovat myös taitavia terapeutteja, ja ne voivat saada potilaat puhumaan tunteistaan paremmin kuin psykiatrit. Suomessakin on kuulemma kirjastokoiria, jotka auttavat lukuvaikeuksista kärsiviä lapsia. Myös muita eläimiä on maailmalla koulutettu hoitoalalle: kissoja, marsuja, kaneja, poneja, possuja ja jopa yksi kakadu. Ei voi kuin ihmetellä eläinten kykyä ensinnäkin valita ne potilaat, jotka apua tarvitsevat, ja toisekseen sitä syvää empatiaa, jota ne huokuvat.

kirjastokoirat-normal.jpg

Joulun valmistelu on monessa kodissa kiivaimmillaan. Lemmikkikodeissa pitäisi muistaa, että useat jouluun liittyvät mukavat jutut, kuten suklaa, ksylitoli ja useimmat joulukukat ovat lemmikeille myrkyllisiä. Suklaa sisältää lemmikeille myrkyllisiä aineita kuten teobromiinia ja kofeiinia, ja erityisesti niitä on tummassa kaakaojauheessa ja suklaassa. Ikävintä on, että suklaamyrkytyksen oireet, kuten mahakivut, oksennus, ripuli, kouristukset sekä hengitysvaikeudet voivat alkaa viiveellä, vasta 2-3 vuorokauden kuluttua. Myös monen karkin sisältämä ksylitoli voi aiheuttaa koirilla vakavia oireita.

Perinteisistä joulukukista myrkyllisiä ovat joulutähti, amaryllis, hyasintti ja tulppaani, ja syötynä ne aiheuttavat mahan ärsytysoireita. Turvallisia valintoja lemmikkien kannalta ovat joulukaktus ja tulilatva.

joulukaktus-normal.jpg

Lemmikille ei myöskään sovi useimmat jouluruuat, ei varsinkaan ylenmääräisesti annettuna. Myös esim. lahjanarut pitää kerätä nopeasti talteen, etteivät ne joudu koiran suuhun ja aiheuta suolitukoksia. Kaikesta huolimatta turvallista ja makoisaa joulua kaikille!